Безпечне місце для пошуку відповідей 
про життя та Бога
Безпечне місце для пошуку відповідей про життя та Бога

Чи існує Бог?

Чи існує Бог? Шість переконливих доказів, що Бог справді існує.

Мерилін Адамсон

Чи хотілося тобі бодай раз почути тверді переконливі докази про існування Бога? Без випровдовувань. Без фраз на кшталт: «Тобі просто треба повірити». Тож ось, ми спробували об’єктивно навести деякі з аргументів на користь існування Бога.

Однак, май на увазі, що коли йдеться про існування Бога, Біблія говорить, що є люди, які мали достатньо доказів, але все ж відмовилися вірити у правду про Бога.1 З іншого боку, тим, хто шукає Його, Він каже: «І будете шукати Мене, і знайдете, коли шукатимете Мене всім своїм серцем. І Я дам вам знайти Себе».2 Перед тим як дізнатися про факти існування Бога, запитай себе: «якщо Бог справді існує, чи захочу я знати Його»? Тож ось аргументи, що підтверджують існування Бога.

1. Складність нашої планети вказує на Творця, який не лише створив Всесвіт, але й підтримує його і сьогодні.

Можна навести безліч аргументів про задум творіння, але ось найважливіші з них:

Земля – ідеальна за розмірами. Розмір Землі і відповідна сила тяжіння підтримує тонкий шар переважно азоту та кисню, що простягається лише на 80 км. над поверхнею землі. Якщо б Земля була меншою, атмосфери б не існувало, як у випадку з Меркурієм. Якщо б Земля була більшою, то в атмосфері утворився б вільний водень, як на Юпітері.3 Земля – єдина відома планета з правильною атмосферою, тобто концентрацією газів для підтримки життя рослин, тварин і людини.

Земля розташована на оптимальній відстані від Сонця. Температура, в основному, коливається від -35 градусів до +50. Якщо б Земля була хоч трішки далі від Сонця, ми б замерзли. Якщо б трішки ближче – спеклися б. Навіть незначне відхилення у розташуванні нашої планети зробило б життя на ній неможливим. Земля залишається на цій ідеальній відстані від Сонця, обертаючись навколо нього зі швидкістю 108 000 км/г. Крім цього, Земля обертається навкого своєї осі, зігріваючи і охолоджуючи усю поверхню протягом дня.

Наш Місяць ідеального розміру і на ідеальній відстані від Землі при даній гравітації. Місяць сприяє припливам і відливам, щоб вода в океанах не застоювалась, але й щоб не виливалася на сушу.4

Вода – безбарвна рідина, без смаку і запаху, проте жодна жива істота не обходиться без неї. Рослини, тварини і люди здебільшого складаються із води (приблизно 2/3 людського тіла – вода). Вода має унікальні властивості:

Висока температура кипіння і низьку температура замерзання. Це дозволяє нам жити у середовищах зі змінною температурою, підтримуючи стабільну температуру тіла – 36,6 градусів.

Вода – природний розчинник. Це дозволяє різним хімічним сполукам, мінералам та поживним речовинам поширюватися про всьому тілу, навіть у найменші кровоносні судини.5

Вода – хімічно нейтральна. Вона не змінює структуру речовин, які переносить, сприяючи засвоєнню їжі, медикаментів та мінералів.

У води унікальний поверхневий натяг. Саме тому вода може рухатись вгору по стеблах рослин, незважаючи на силу тяжіння. У такий спосіб навіть найвищі дерева отримують життєдайну воду і поживні речовини.

Вода починає замерзати з верхніх шарів, утворюючи кригу, що дозволяє рибам жити зимою.

97% води на землі – це океани. Але на Землі існує природна система опріснення води і поширення її по всій планеті. Океанічна вода випаровується, тим самим опріснюючись, та скупчується у хмари. За допомогою вітру поширюється по всій землі і випадає у вигляді дощу чи снігу для підтримки життєдіяльності рослин, тварин і людей. Це система очищення і підтримки життя на планеті, в основі якої закладено повторне використання води.6

Людський мозок – здатний одночасно переробляти величезні обсяги інформації. Твій мозок розпізнає кольори і предмети навколо, температуру, силу тяжіння, звуки, сухість у роті, навіть форму твоєї клавіатури. Твій мозок зберігає і контролює усі твої емоції, думки і спогади. У той же час, твій мозок стежить за усіма функціями тіла, як ось диханням, кліпанням, відчуттям голоду, а також рухами м’язів рук.

Людський мозок переробляє понад мільйон повідомлень на секунду.7 Він визначає пріоритет інформації і відсіює те, що неважливе. Така властивість мозку дозволяє тобі зосередитися і ефективно функціонувати. Мозок працює не так як решта органів. У нього є інтелект, розум, здатність мислити, відчувати, мріяти, планувати, приймати рішення і співіснувати з іншими людьми.

Людське око – може розрізняти 7 мільйонів кольорів. У нього автоматичний фокус і можливість одночасно переробити 1,5 мільйони повідомлень.8 Теорія еволюцї базується на мутаціях та зміні уже існуючих організмів. Однак теорія еволюції не може знайти пояснення як з неживої матерії сформувалися такі органи як око та мозок.

2. Всесвіт має початок. Хто його розпочав?

Вчені переконані, що наш Всесвіт бере початок від потужного вибуху енергії і світла, який ми називаємо Великим вибухом. Це початкова точка відліку усьому, що існує: Всесвіту, простору і навіть часу.

Астрофізик Роберт Джестроу, агностик за переконанням, сказав таке: «Зерно усього, що трапилося у Всесвіті, було посіяне у найперший момент вибуху. Кожна зоря, кожна планета і кожна жива істота у Всесвіті зародилися внаслідок подій, що відбулися у перший момент космічного вибуху... Всесвіт спалахнув і почав існувати, але ми не знаємо, що було причиною його зародження».9

Стівен Вайнберґ, нобелівський лауреат з фізики, сказав такі слова про цей вибух: «Всесвіт мав сотні тисяч мільйонів градусів за Цельсієм...і Всесвіт був повним світла».10

Всесвіт існував не завжди. У нього був початок, то що ж спричинило його зародження? Вчені не можуть знайти відповідь такому раптовому вибуху світла і матерії.

3. Всесвіт керується єдиними правилами природи. Чому?

Життя може здаватися непередбачуваним, але є речі незмінні із дня в день: сила тяжіння залишається незмінною, гаряча чашка кави на столі охолоне, Земля зробить оберт навколо своєї осі за 24 години, а швидкість світла не зміниться, чи то на землі, чи то у далеких галактиках.

Як ми можемо осягнути закони природи, які ніколи не змінюються? Чому Всесвіт такий впорядкований і такий надійний?

«Найкращих вчених вражає той факт, наскільки все це дивно. Всесвіт не має логічної необхідності підкорятися правилам, зокрема правилам математики, однак він функціонує усталено і продумано. Все це викликає великий подив, адже легко уявити собі Всесвіт, де б умови змінювалися непередбачувано кожної хвилини, чи навіть Всесвіт, де б речі являлися і зникали просто так».11

Річард Фейнмен, лауреат Нобелівської премії з квантової електродинаміки сказав: «Чому у природи математичний характер? Це залишається таємницею. Той факт, що взагалі існують якісь правила є свого роду чудом».12

4. Код ДНК запрограмовує поведінку клітини.

Усі інструкції, усе навчання чи підготовка до чогось мають якусь мету. Той, хто пише інструкції, робить це з певною метою. Чи знав ти, що у кожній клітині нашого тіла є дуже детальна закодована інструкція, щось наче мініатюрна комп’ютерна програма? Як відомо, комп’ютерна програма складається з нулів та одиниць, наприклад: 110010101011000. Порядок їх розміщення вказує комп’ютеру на певну дію. Наш код ДНК, що є у кожній клітині тіла, дуже подібний. Він складається з чотирьох хімічних елементів, які вчені позначили літерами A, T, G і C. У клітині вони розміщуються приблизно так: CGTGTGACTCGCTCCTGAT і так далі. У кожній клітині є понад три мільярди таких букв!

Як і програма, код ДНК задає певний алгоритм клітині. ДНК – це тримільярдна буквенна програма, яка скеровує клітину до певних дій. Тобто це повна інструкція що і до чого.13

Чому це все так дивовижно? Запитай себе, а як ця інформація потрапила у кожну людську клітину? Це ж не просто хімічні елементи. Це хімічні елементи, які дають детальні вказівки про розвиток людського тіла.

Природньо чи біологічно таку запрограмовану інформацію неможливо пояснити. Ніде більше у Всесвіті немає аналогів такої точної запрограмованої інформації, окрім як коли хтось зробив це навмисно.

5. Ми знаємо, що Бог існує, бо Він серед нас. Він постійно шукає і підлаштовує шляхи, щоб ми пізнали Його.

Колись я була атеїсткою. І як багато атеїстів, мені не давала спокою думка, що є люди, які вірять в Бога. Дивна річ є у атеїстів – витрачати стільки часу і зусиль, щоб спростовувати те, у що і так не вірять. Що заставляє нас так чинити? Коли я була атеїсткою, я приділяла багато зусиль, щоб допомогти отим «бідним і недалеким» людям зрозуміти, що їхня надія не ґрунтується на фактах. Але, чесно кажучи, була ще й інша причина. Кидаючи виклик віруючим, десь у глибині душі мені було цікаво, чи зможуть вони переконати мене у протилежному. Я хотіла не думати про Бога. Якщо я зможу переконати віруючих, що вони помиляються, то проблема зникне сама по собі і перестане мене турбувати.

Я тоді не розуміла, що саме Бог спонукував мене так перейматися цим питанням. Я зрозуміла, що Бог хоче, щоб ми Його знали. Він створив нас із наміром, щоб ми дізналися про Нього. Докази Його існування – навколо нас, а саме питання завжди перед нами. Я, неначе, не могла нікуди втекти від думок про Бога. Більше того, у день, коли я вирішила визнати існування Бога, моя молитва почалася зі слів: «гаразд, Боже, Твоя взяла...» Цілком імовірно, що атеїстів не покоять віруючі через якусь підсвідому причину, іншими словами, що Бог активно спонукує у нас цей неспокій.

Я не єдина людина, яка відчувала подібне. Малкольм Маґерідж, соціаліст і філософ писав: «У мене було відчуття, що я не наодинці займаюся пошуком відповідей, а хтось постійно споглядає за мною». К. С. Льюїс згадував: «...щоночі, після усіх справ, я відчував сильну присутність Того, Кого я так не хотів зустріти. Зрештою, я здався, визнав, що Бог є Богом, впав на коліна і помолився. Тієї ночі я був чи не найпонурішим і невмотивованим нововірцем у всій Англії».

Згодом Льюїс написав книжку «Здивований радістю», де описав своє пізнання Бога. У мене також не залишалося вибору, окрім як визнати існування Бога. Але протягом наступних місяців, я була вражена Його любов’ю до мене.

6. На відміну від інших виявів Бога, Ісус Христос є найчіткішим і найдетальнішим образом Бога за всю історію людства.

Чому Ісус? Погляньте на основні світові релігії і ви побачите, що Будда, Мухамед, Конфуцій і Мойсей називали себе вчителями або пророками. Ніхто з них не ставив себе за рівного Богові. Окрім як Ісуса. Ось що вирізняє Його від усіх інших. Він казав, що Бог існує, і ви зараз дивитеся на Нього. І хоча Ісус говорив про Свого Небесного Отця, Він знаходився з Ним у особливій єдності, унікальній для людей. Ісус сказав, що кожен, хто бачив Його, бачив і Отця, і кожен, хто повірив у Нього, повірив в Отця.

Ісус сказав: «Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя».14 Він заявляв, що має властивості, які належали лише Богові: Він прощав гріхи людям, звільняв їх від гріховних звичок, давав людям життя з подостатком і вічне життя на небесах. На відміну від інших вчителів, які звертали увагу людей на свої слова, Ісус вказував людям на Себе. Він не говорив: «слідуйте за моїми словами і пізнаєте правду». Натомість говорив: «Я дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене».15

Які докази були в Ісуса, що він Бог? Він робив те, що люди не здатні робити. Він творив чуда. Він зцілював людей – сліпих, калік, глухих, кількох навіть воскресив. У Нього була влада над речами – Він створив їжу з нічого, нагодувавши тисячі людей. Він творив чуда над природою – ходив по воді, велів шторму спинитися і той спинявся. Люди звідусіль йшли за Ісусом, бо Він постійно задовольняв їхні потреби і творив чуда. Він казав, що якщо не вірите Його словам, то повірте тим чудам, що бачите.16

Ісус Христос показав, що Бог лагідний, люблячий, знає про наш егоїзм і недоліки, та все ж дуже бажає стосунків з нами. Ісус відкрив нам, що хоча Бог і бачить нас як грішників, що заслуговують на покарання, все ж, Його любов більша і Він придумав інший план. Бог сам став людиною і поніс покарання замість нас. Звучить безглуздо? Можливо, але багато люблячих батьків з радістю б узяли хвороби дітей на себе, якби могли. Біблія говорить, що ми полюбили Бога тому, що Він полюбив нас перше.

Ісус помер замість нас, щоб ми могли бути прощеними. З усіх релігій світу, лише через Ісуса Бог досягає людей, даючи шанс примиритися з Ним. Ісус доводить Свою божественість тим, що Його серце сповнене любові, Він задовольняє наші потреби і приводить нас до Бога. Через Ісусову смерть і воскресіння, Бог пропонує нам нове життя. Ми можемо бути прощеними, повністю прийнятими Богом і сповна відчути Божу любов. Він каже: «Я вічним коханням тебе покохав, тому милість тобі виявляю»!17 Так працює Бог.

Чи Бог існує? Якщо хочеш знати, дізнайся більше про Ісуса Христа. Сказано, що «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне».18

Бог не змушує нас вірити в Нього, хоча це у Його силі. Натомість Він дає нам достатньо доказів Свого існування, щоб ми відгукнулися на Його поклик. Ідеальне розташування нашої планети, унікальні хімічні властивості води, людський мозок, ДНК, кількість людей, що свідчать про Бога, наші пошуки Його в думках і серцях, бажання Бога, щоб ми пізнали Його через Ісуса Христа. Якщо ти хочеш більше дізнатися про Ісуса і про віру в Нього, прочитай: Не просто сліпа віра.

Якщо бажаєш, ти можеш пізнати Бога зараз.

Це лише твоє рішення, жодного тиску. Але якщо ти хочеш бути прощений Богом і пізнати Його, то можеш це зробити уже зараз, попросивши Його простити тебе і прийти у твоє життя. Ісус сказав: «Ось Я стою під дверима та стукаю: коли хто почує Мій голос і двері [свого серця] відчинить, Я до нього ввійду, і буду вечеряти з ним, а він зо Мною».19 Якщо ти бажаєш так вчинити, але не впевнений як висловити це словами, то можеш сказати ось так: «Ісусе, дякую Тобі, що помер за мої гріхи. Ти знаєш моє життя і що я потребую прощення. Я прошу прости мені і прийди у моє життя. Я справді хочу знати Тебе. Прийди зараз у моє життя. Дякую, що Ти бажаєш знати мене. Амінь».

Стосунки з Богом – вічні. Про віруючих Ісус сказав: «і знаю Я їх, і за Мною слідком вони йдуть. І Я життя вічне даю їм, і вони не загинуть повік, і ніхто їх не вихопить із Моєї руки».20

Зважаючи на усі ці факти, залишається лише підсумувати, що люблячий Бог існує і Його можна пізнати особисто.

 Я щойно запросив/ла Ісуса у своє життя (деяка корисна інформація)...
 Можливо, я хочу запросити Ісуса у своє життя, розкажіть мені більше про це...
 У мене є запитання чи коментар...

Про автора: будучи атеїсткою, Мерилін Адамсон було щоразу важче спростовувати постійні відповіді на молитви, а також стиль життя своєї близької подруги. Намагаючись розібратися у переконаннях своєї подруги, Мерилін була вражена великою кількістю аргументів на користь існування Бога. Через рік після активних пошуків, вона відгукнулася на заклик Бога і повірила у Нього. Її віра щоразу зміцнюється новими доказами і щедро винагороджується.

(1) до Римлян 1:19-21
(2) Єремії 29:13-14
(3) R.E.D. Clark, Creation (London: Tyndale Press, 1946), p. 20
(4) The Wonders of God's Creation, Moody Institute of Science (Chicago, IL)
(5) там же.
(6) там же.
(7) там же.
(8) Hugh Davson, Physiology of the Eye, 5th ed (New York: McGraw Hill, 1991)
(9) Robert Jastrow; "Message from Professor Robert Jastrow"; LeaderU.com; 2002.
(10) Steven Weinberg; The First Three Minutes: A Modern View of the Origin of the Universe; (Basic Books,1988); p 5.
(11) Dinesh D'Souza, What's So Great about Christianity; (Regnery Publishing, Inc, 2007, chapter 11).
(12) Richard Feynman, The Meaning of It All: Thoughts of a Citizen-Scientist (New York: BasicBooks, 1998), 43.
(13) Francis S. Collins, director of the Human Genome Project, and author of The Language of God, (Free Press, New York, NY), 2006
(14) Івана 8:12
(15) Івана 14:6
(16) Івана 14:11
(17) Єремії 31:3
(18) Івана 3:16
(10) Об’явлення 3:20
(20) Івана 10:27-29

Поділитися з друзями:  

TOP