Безпечне місце для пошуку відповідей 
про життя та Бога
Безпечне місце для пошуку відповідей про життя та Бога

Ісус у світлі ісламу

Шість найпоширеніших запитань мусульманів про Ісуса

Цей виклад є толерантним по відношенню до кожного, кому цікаво знати про Ісуса. Жодного тиску. Також у статті немає критики будь-якої релігії тощо.

Шість запитань, які обговорюватимуться у статті:

  1. Чи змінилася Біблія від її оригінальних текстів?
  2. Чи говорить Бог, що одна релігія замінить іншу? Християнство замінить іудаїзм, а іслам – християнство?
  3. Хіба не богохульство говорити, що у Бога був Син?
  4. Чи помер Ісус на хресті?
  5. Якщо Ісус помер на хресті, то чи означає це, що Бог був мертвим 3 дні?
  6. Чому не можна розглядати Ісуса як пророка?

1. Чи Біблія є Словом Божим? Чи була вона зміненою з плином часу?

Замість передмови наведемо кілька уривків з Біблії: «Поправді ж кажу вам: доки небо й земля не минеться, ані йота єдина, ані жаден значок із Закону не минеться, аж поки не збудеться все».1

Боже Слово не зникне. Усе, що у ньому записане станеться повністю. У Біблії читаємо: «Небо й земля проминеться, але не минуться слова Мої»!2

А також: «Усе Писання Богом надхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності».3 Усе Писання Богом натхненне.

А ще: «Трава засихає, а квітка зів'яне, Слово ж нашого Бога повіки стоятиме!»4

Треба запитати себе: «Чи здатний Бог захистити Своє слово? Чи здатний Бог виконати Свої ці обіцянки, що слово Його ніколи не зникне і не залишиться невиконаним»?

Чи здатний Бог на таке? Так, звісно. Це Боже слово усім людям. Чи не звинувачуємо ми Бога, кажучи, що Він не зміг вберегти Свого слова від змін?

Ніщо не змінилося. Це лише чутки.

Коран не говорить, що Біблія змінилася. Навпаки. Він шанує Тору і Біблію. Багато разів в Корані згадується Тора, «Забур» (Старий Завіт та Псалми), а також «Інджил» (Новий Завіт).

Коли іслам почався у 6 столітті, 600 років після життя Ісуса Христа, Біблію вважали правдою.

Може у тебе виникне запитання, чи змінилася Біблія з 6-го століття? Ні, не змінилася. Для того, щоб це довести, достатньо звірити сьогоднішню Біблію з тієї, що була написана давним-давно.

Найдавніші оригінали Біблії датуються 300 р. н.е., ще за сотні років до Корану. Одну з них можна знайти в Лондонському музеї, у Ватикані та у ще інших місцях. Якщо порівняти Біблію, яку ми маємо сьогодні, то це та сама Біблія, що була і колись.

Чи знав ти, що на сьогодні існує близько 25000 рукописних копій різних частин Нового Завіту? Порівнюючи їх, історики прийшли до висновку, що Новий Завіт збігається з оригіналом на 99,5%. Жодних змін.

(0,5% припадає на орфографічні відхилення, які не впливають на суть).

Ти, мабуть, чув про нещадавні археологічні знахідки, відомі як Кумранські рукописи (або Сувої Мертвого Моря). Їх знайшли у печерах Кумрану, на північний-захід від Мертвого Моря.

Науковці порівняли сьогоднішній текст Біблії з тим, що був знайдений у кумранських печерах і їхня ідентичність становила майже 100%.

Не дозволяй нікому обдурювати тебе, що Новий Завіт чи Біблія були змінені чи спотворені. Це просто не відповідає дійсності та історичним знахідкам.

Біблія не змінилася.

Гаразд, а як щодо чотирьох Євангелій? Хіба це не чотири різних письма, кожне з яких відрізняється від іншого?

Так, існує чотири Євангелія у Новому Завіті: від Матвія, Марка, Лука та Івана. Вони, власне, допомагають проілюструвати, що Біблію ніколи не підробляли. Їх писали чотири свідки, це чотири виклади життя Ісуса, що Він говорив і що робив.

Уяви собі, що одна чи дві людини, або скажемо – чотири людини стали свідками якоїсь події. Як ти гадаєш, чи будуть їхні свідчення одинаковими, слово в слово? Звісно, що ні. Кожен напише побачене зі своєї точки зору. Так сталося і з цими чотирьома свідками, які записали свої версії життя Ісуса.

Століттями судова система покладалася на свідків. А у важливих випадках суд не має права прийняти рішення, якщо все зводиться до слів однієї людини проти іншої. У Новому Завіті стосовно цього цитують слова Старого Завіту: «Кожна справа хай станеться вироком двох чи трьох свідків».5

У випадку з Ісусом є не лише чотири свідки, які написали Євангелія, а значно більше. Яків, Павло, Юда (Тадей), Петро та інші, які написали інші книги Нового Завіту.

Іван сказав: «[Ми написали те], що ми чули, що бачили власними очима, що розглядали, і чого руки наші торкалися, про Слово життя».6 Вони були очевидцями Ісуса. Тому писали про те, що бачили.

Але ж Біблію писали на різних мовах, а потім багато разів перекладали?

Біблія була написана на івриті та грецькою мовою. Будь-яка Біблія, неважливо коли її видали, завжди є перекладом з оригінальних єврейських та грецьких текстів. (Наприклад, Біблію ніколи не перекладають з англійської на англійську. Для цього завжди беруть оригінальний текст).

Є деякі Біблії, так звані парафрази (перекази), які не є перекладами. Їх ніколи не визнають за переклади. Натомість усі переклади робляться з оригінальних єврейських і грецьких текстів.

Єврейські і грецькі письма були перекладені на тисячі мов. Чому? Тому що Бог прагне, щоб кожна людина дізналася про добру новину спасіння.

Перекласти Біблію цілком реально. Звісно, що є частини, які написані віршем (Приповісті, Пісня Пісень, Псалми). Але серце Біблії, її основні тексти, написані простою щоденною мовою того часу. Її не є важко перекласти. Той факт, що Біблія є простою, ще раз удоводнює, що їй можна довіряти.

Ось реальна історія.

«Одного разу мій син зателефонував мені і сказав, що він у чужій країні, на якійсь трасі попав в аварію. У його машину врізалась інша, від чого та розвернулась на 180 градусів.

Він каже: «Тату, зі мною все гаразд, але що мені робити»?

Мій син у біді. Йому потрібна допомога. Може варто надіслати йому якесь віршоване повідомлення? Один із віршів, який я знаю напам’ять? Звісно ні!

Це та мить, коли треба сказати: «Максиме, роби те і те. Ти в біді і ось як тобі з неї вибратися». Таким є серце Біблії. Людство у біді, прямує прямо у пекло. Бо всі згрішили і позбавлені Божої слави. Нам потрібне просте послання як врятуватися. Біблія говорить нам як бути прощеними, як нам примиритися з Богом раз і назавжди. Це послання, що змінює життя.

2. Чи Бог говорив, що на зміну одній релігії прийде інша?

Чи планував Бог, щоб спочатку був іудаїзм, потім християнство, а потім іслам?

Ні. Бог є послідовним. Він не зацікавлений у вибудовуванні релігії.

Починаючи від Авраама, Бог чітко виявив себе людям для того, щоб вони пізнали Його і були з Ним у особистих стосунках. Особисті стосунки з Богом, а не релігія – головна мета створення людини.

Погляньмо на приклад з Адамом і Євою. У них було пряме спілкування з Богом, і усе, що їм було потрібно, вони мали.

Тоді приходить сатана до Адама і Єви, у вигляді змія і починає спокушати їх. На жаль, вони обрали повірити сатані і не послухатися Бога. Як наслідок, Адам і Єва втратили стосунки з Богом.

Але чи знаєш ти, що сказав Бого тоді сатані? Бог сказав, що дитя, що народить жінка стане ворогом сатані. Бог сказав, що диявол матиме лише часткову перемогу, жалячи дитя у п’яту, але дитя нанесе йому смертельний удар, розчавивши голову змію.

Ось як звучить дослівно:

«І до змія сказав Господь Бог: За те, що зробив ти оце, то ти проклятіший над усю худобу, і над усю звірину польову! На своїм череві будеш плазувати, і порох ти їстимеш у всі дні свого життя. Я покладу ворожнечу між тобою й між жінкою, між насінням твоїм і насінням її. Воно зітре тобі голову, а ти будеш жалити його в п'яту».7

У диявола буде короткочасна перемога, коли він ужалить насіння жінки у п’яту.

За всю історію, хто був єдиною людиною, народженою лише від жінки, а не від жінки і чоловіка? Ісус, Син Марії, чи не так?

Диявол ужалить насіння жінки у п’яту. Але насіння жінки зітре йому голову. Це єдиний спосіб убити змія.

Що це означає? Цьому є лише одне пояснення.

Сатана уразив Ісуса на хресті, коли Ісусові ноги і руки були прибиті. На хресті, Ісус переміг диявола. Ісус заплатив за гріхи усіх людей, пропонуючи прощення і спосіб як відновити стосунки з Богом.

Пророк Ісая так писав про це насіння:

«Бо Він виріс перед Ним, мов галузка, і мов корінь з сухої землі, не мав Він принади й не мав пишноти; і ми Його бачили, та краси не було, щоб Його пожадати!

Він погорджений був, Його люди покинули, страдник, знайомий з хоробами, і від Якого обличчя ховали, погорджений, і ми не цінували Його…

Направду ж Він немочі наші узяв і наші болі поніс, а ми уважали Його за пораненого, ніби Бог Його вдарив поразами й мучив…

А Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, кара на Ньому була за наш мир, Його ж ранами нас уздоровлено!

Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу, і на Нього Господь поклав гріх усіх нас»!8

Про кого говорить пророк Ісая? Дуже очевидно. Він говорить про Ісуса. А коли це пророцтво було записано? Понад 600 років до Ісуса Христа.

Від самого початку, протягом тисячі років, Бог завжди повторював, що Ісус прийде і помре, так як і описав Ісая. Щоб ти собі подумав, якби Бог раптом передумав? Що, якщо через тисячі років обіцянок, Бог змінив би свою думку і не віддав би Свого Сина на смерть за нас? Бог не змінює Свою думку.

3. Хіба не богохульство говорити, що у Бога є Син?

Бог є Дух. А Ісус – Єдиний Божий Син, у духовному сенсі, не фізичному.

Якщо хтось скаже: «Ти син Кедра», то це означатиме, що це людина з Лівану. Або, якщо хтось з Єгипту, його можуть назвати «Сином Ніла». Коли ми кажемо, що Ісус є Сином Бога, маємо на увазі, що Він від Бога. Це свого роду звання, титул. Коли ангол явився Марії, то сказав: «Святий, що народиться, зватимуть Його Сином Божим». Це всього лише титул. Християни не вірять, що у Бога були якісь сексуальні стосунки з жінкою.

Ісая сказав: «Бо Дитя народилося нам, даний нам Син, і влада на раменах Його, і кликнуть ім'я Йому: Дивний Порадник, Бог сильний, Отець вічности, Князь миру».9

Він є Богом, що став людиною, через Марію. Він є Богом і Сином одночасно, народжений від діви Марії.

Чому, на твою думку, Бог дозволив, щоб Ісус народився від діви Марії?

Народитися лише від жінки, а не від жінки і чоловіка, означало, що у Нього не було гріховної природи Адама і Єви. Коли Адам і Єва згрішили, то їхній гріх і гріховна природа передалася і їхнім дітям, і нам у тому числі.

Ми усі народжуємося грішниками. Ми усі народжуємося зі здатністю грішити і жити по-своєму, замість того, щоб жити за волею Божою. Ми усі грішимо. Тому і пророк Давид ридав, кажучи: «У гріху зачала мене мати моя». Ми усі народилися з гріхом і ми усі потребуємо Спасителя.

Однак, для того, щоб Ісус став для нас Спасителем, Йому необхідно було мати іншу природу. Він мав бути від Духа Божого, Святого Духа, в якому не було би ні краплі гріха. Ісая сказав: «Не вчинив Він гріха!». У Ньому не було нічого гріховного.

У писання, Бог явився Мойсею у вигляді палаючого куща. У випадку з Авраамом – це був голос з неба. Хто сказав, що Бог не має права виявити Себе у людському образі?

4. Чи помер Ісус на хресті?

Як Бог випробовував Авраама? Він звелів йому принести свого сина на вівтар. Коли вони йшли на гору, то син запитав: «А де ж наша жертва»? Авраам відповів: «Бог подбає про жертву». І Бог подбав, привівши ягня, яке Авраам і приніс у жертву Богові.

Зверни увагу на послідовність цієї історії.

Бог чинить милосердя, Він рятує сина Авраама через одне ягня.

Потім у книзі Вихід знову бачимо важливість образу ягняти. Бог застерігає Свій народ у Єгипті, що уразить єгиптян. Якщо ті, що вірять у Бога, помажуть одвірки кров’ю ягняти, то Божий ангол смерті мине їхні доми, тим самим рятуючи від смерті. Віруючий народ був врятований ягням.

Згодом знову бачимо образ ягня у книзі Левит. Щороку священик ізраїльський брав одне ягня, виводив його за місто і приносив у жертву за гріхи тих, хто вірили у Бога. Кожного року увесь народ спасався одним ягням.

Тоді ми чуємо, як говорив Іван Христитель людям, кажучи: «Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере»!10 Одне ягня, що врятує усіх, хто повірить у Нього.

Що би було, якби Авраам не послухався голосу Бога і не повірив у ті слова, що чув від Бога? Його син би загинув!

Що би було, якби люди не повірили Богові і не помазали двері кров’ю ягняти?

А тепер, увага, запитання. Приблизно 2000 років тому, Ісус, Ягня Боже, висів на хресті, віддавши Своє життя за тебе. «А Бог доводить Свою любов до нас тим, що Христос умер за нас, коли ми були ще грішниками».11

Що би було, якби ти сказав: «Ні, його не розп’яли. Його не вбили». Це Ягня Боже було принесене в жертву, щоб заплатити за твої гріхи і гріхи усього світу. Що буде, якщо ти скажеш, що Його насправді не вбили, що це Ягня Боже не померло за твій гріх, заради твого прощення?

5. Якщо Ісус помер на хресті, був похований три дні, чи означає це, що Бог також був мертвим три дні?

Чудове запитання. Ілюстрація допоможе відповісти на нього.

Уяви собі вазу. У ній нема квітів, ні води. Просто повітря. Яка різниця між повітрям зовні вази, та повітрям всередині? Повітря всередині має форму, чи не так? Це таке ж повітря за своїм хімічним складом, але у нього є форма.

Якщо ми розіб’ємо вазу до стіни, то що станеться з повітрям усередині? Чи воно помре? Ні, повітря не може померти.Ваза може розбися на тисячі уламків, але з повітрям нічого не станеться, окрім того, що воно втратить форму.

Коли Ісус помер на хресті, померло Його тіло, але Дух Ісусів, Дух Божий не вмирає ніколи. Бог прийняв форму людини в образі Ісуса. Він прийняв людський образ, але Ісус ніколи не ставав лише людиною.

На хресті Ісус заплатив за наші гріхи і усунув перешкоду, яка стояла між нами і Богом. Через Його смерть ми можемо примиритися з Богом. І хоча ми були винними, справедливість Божа була звершена, коли Ісус, Ягня Боже, постраждав за нас. А любов Божа була повністю явлена, коли Ісус свідомо віддав Своє життя за нас.

Ти можеш сказати: «Так нечесно». Ти маєш рацію. Ми не заслужили, щоб Ісус помирав за нас. Але таким було Боже вирішення нашої проблеми. Чи вправі ми вказувати Богові як діяти?

Ісус поніс наше покарання за гріх, щоб нам більше не потрібно було помирати за свої гріхи. Він бажає, щоб ми знали Його особисто, знали Його любов і отримали вічне життя.

Ще одна історія. Правдива історія, яка допоможе тобі краще зрозуміти, що Ісус зробив для нас.

Був собі праведний суддя, який не брав хабарів. Він був справедливим і чесним. Одну жінку зловили на злочині і привели до суду. Покарання за її вчинок карався пожиттєвим ув’язненням або штрафом на велику суму грошей, яких у неї не було.

Суддя запитав її: «Чи ти визнаєш свою вину»?
Жінка заридала: «Ваша честь, я не можу заплатити штраф. У мене немає грошей. Будь ласка, змилуйтеся наді мною»!
Суддя відказав: «Я ще раз запитую тебе, чи визнаєш ти свою вину? Чи зізнаєшся у скоєному»?
Зрештою, жінка сказала: «Так, Ваша честь, я винна».
Суддя виніс вирок: «Пожиттєве ув’язнення або штраф на велику суму грошей». Справу було закрито.

Жінка з розпачу ридає ще дужче, але її виводять із зали суду. Суддя знімає з себе мантію і йде геть. Приходить до скарбниці і тоді платить усю суму, яку заборгувала та жінка перед судом. Чому? Бо він дуже сильно любов її. Вона була його дочкою. І він викупив свою дочку сам, віддавши усе, що у нього було.

Коли суддя скинув з себе суддівську мантію, то став звичайною людиною. Те саме зробив Ісус. Він покинув небеса, скинув з Себе мантію слави і став звичайною людиною. І Він помер за нас, щоб через наші гріхи ми не були засудженими і вічно відділені від Бога.

Усі пророки говорили, що Ісус прийде і помре за гріхи усього світу. Ісус – єдина надія людей отримати вічне життя.

Повертаючись до історії Адама і Єви. Бог сказав дияволу, що насіння жінки зітре йому голову і люди будуть відкуплені. Ісусова смерть і воскресіння перемогли силу диявола. Ісус переміг гріх, смерть і відділення від Бога...нанісши смертельний удар дияволу.

6. Чому не можна розглядати Ісуса як пророка?

Існує лише один Бог. Ось, що ми знаємо про Бога:

Бог Вічний. Він існував завжди, існує зараз і завжди існуватиме.
Бог Святий. Без жодної хиби, досконалий.
Бог Правдивий. Його слово стоятиме повіки, незмінне, і достеменно правдиве.
Бог Всюдисущий. Присутній усюди і завжди.
Бог Всемогутній. Його могутності немає меж.
Бог Всезнаючий. У Нього є знання про все і завжди.
Бог Творець. Все, що існує, створено Ним.

Існує лише один Бог. І усе вищенаписане – правда про Нього. Ми знаємо це, бо Писання виявляє нам правду про Бога. Він обрав у серці Своєму виявити Себе людству.

Писання також виявляє нам те, що Ісусу притаманні такі самі характеристики як і Богу та як і Духу Божому. Наприклад, візьмемо характеристику «Вічний».

Писання таке говорить про Ісуса: «Воно [Слово=Ісус] в Бога було споконвіку. Усе через Нього повстало, і ніщо, що повстало, не повстало без Нього».12

А також: «Він є образ невидимого Бога, роджений перш усякого творива. Бо то Ним створено все на небі й на землі, видиме й невидиме, чи то престоли, чи то господства, чи то влади, чи то начальства, усе через Нього й для Нього створено»!13

Але якщо є тільки один Бог, як Ісус теж може бути Богом?

На землі ми живемо у тривимірному світі. Кожна людина має висоту, ширину і глибину. Дві людини можуть бути схожими одна на одну. У них можуть бути схожі інтереси, схожі заняття. Але жодна людина не може бути ідентичною до якоїсь іншої людини. Усі люди унікальні.

Але Бог не обмежений тривимірним Всесвітом. Він є Дух. І Він нескінченно складніший за нас з вами. Саме тому Ісус, Син, може бути іншим від Отця, але водночас таким самим.

Біблія чітко говорить про Бога Сина, Бога Отця і Бога Святого Духа. Але у ній також чітко йдеться про лише ОДНОГО Бога. Якщо б ми користувалися мовою математики, то прикладом було би не 1+1+1=3, а 1x1x1=1. Бог є Один.

Ісая писав: «Тому Господь Сам дасть вам знака: Ось Діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвеш ім'я Йому: Еммануїл».14 Еммануїл дослівно означає «з нами Бог».

Ісус сказав, що знати Його – це знати Бога. Бачити Його – це бачити Бога. Вірити в Нього – це вірити в Бога.

Щоб дізнатися більше про життя Ісуса, а також як Він доводив Свої слова, прочитай статтю Не просто сліпа віра.

Однак є ще щось, що тобі варто знати про Бога. Він любить і піклується про тебе.

Ісус говорить нам: «Як Отець полюбив Мене, так і Я полюбив вас. Перебувайте в любові Моїй! Якщо будете ви зберігати Мої заповіді, то в любові Моїй перебуватимете, як і Я зберіг Заповіді Свого Отця, і перебуваю в любові Його. Це Я вам говорив, щоб радість Моя була в вас, і щоб повна була ваша радість»!15

Ісус запрошує тебе: «Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я вас заспокою! Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий, і знайдете спокій душам своїм. Бож ярмо Моє любе, а тягар Мій легкий»!16

Скільки зусиль ми тратимо, щоб своїми діями «дострибнути» до Бога. Ісус же пропонує нам нову свободу. Ми пересвідчуємося у Його любові і тепер у нас уже зовсім інша мотивація, щоб робити добрі діла. Ми тепер можемо робити добро не через страх, а через радість пізнання Його.

Один із послідовників Ісуса, Павло, так це описав:

«Бо я пересвідчився, що ні смерть, ні життя, ні Анголи, ні влади, ні теперішнє, ні майбутнє, ні сили, ні вишина, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любови Божої, яка в Христі Ісусі, Господі нашім»!17

Якщо ти хочеш зрозуміти що саме пропонує тобі Ісус, прочитай статтю Не просто сліпа віра.

 Як розпочати стосунки з Богом
 У мене є запитання чи коментар...

(1) Матвія 5:18 (2) Матвія 24:35 (3) 2 до Тимофія 3:16 (4) Ісая 40:8 (5) 2 до Коринтян 13:1 (6) 1 Івана 1:1 (7) Буття 3:14,15 (8) Ісая 53:2-6 (9) Ісая 9:5 (10) Івана 1:29 (11) до Римлян 5:8 (12) Івана 1:2,3 (13) до Колоссян 1:15,16 (14) Ісая 7:14 (15) Івана 15:9-11 (16) Матвія 11:28-30 (17) до Римлян 8:38,39

Поділитися з друзями:  

TOP